Doesburg en omgeving

Het centrum van Doesburg is een historische hanzevesting van een grote schoonheid en welhaast volledig intact gebleven. Mooie oude gebouwen, leuke straatjes, terrasjes, galeries en restaurantjes; een prachtige plaats om te verdwalen. Op sommige hoekjes rond de grote kerk waan je je zo in de middeleeuwen met veel kleine winkels die net als toen hun waar op straat zetten. Romantisch en fascinerend!

Beschermd stadsgezicht

Doesburg kent een groot aantal monumenten en beeldbepalende panden die ervoor gezorgd hebben dat de binnenstad, waar men trots op kan zijn, in 1974 werd uitgeroepen als beschermd stadsgezicht. Vooral de laatste jaren is gebleken dat deze binnenstad economisch een factor van belang is geworden. De stad geniet zijn bekendheid aan de prachtige restauratiewerkzaamheden in de binnenstad en haar vestingwerken.

Musea en bezienswaardigheden
Naast het feit dat Doesburg op in z'n prachtig behouden staat als een groot openluchtmuseum oogt, kent de stad een aantal musea en bezienswaardigheden, zoals het streekmuseum, het mosterdmuseum, museum de Roode Tooren, het Mauritsmuseum 1940-1945, het fruitmuseum het olde ras, de kruidentuin, de bijenstal en de tuinen van huis Bingerden. Ook te bezoeken waard is het oorlogsmonument van Jan Wolkers.

Omgeving

U kunt vanuit Doesburg mooie fiets- wandel routes nemen als het Graafschapspad, het hanzepad of de Gelderse kastelenroute. En doordat Doesburg zo dichtbij de veluwezoom ligt kunt u hier heerlijk fietsen en wandelen.

Historie

Doesburg wordt voor het eerst vermeld in een akte tussen 1053 en 1071. De omgeving moet toen hebben bestaan uit moerassen met hier en daar wat bewoonde zandheuvels. Gunstig gelegen aan twee rivieren groeide de nederzetting uit tot een stad die in de 13e eeuw de stadsrechten verwierf. In 1343 werd door hertog Reinald II van Gelre tot Zutphen, toestemming verleend de stad uit te breiden. Hierdoor ontstonden vier toegangspoorten tot de stad, namelijk de Veer-of Saltpoort, de Koepoort, de Meipoort en de Ooipoort. Reeds aan het einde van de 13e eeuw was Doesburg uitgegroeid tot een belangrijk administratief middelpunt van een groot gebied zich uitstrekkende tot Emmerich. Zij was na Zutphen een van de belangrijkste steden van de Graafschap.
Tengevolge van allerlei oorzaken, onder andere de verzanding van de Oude IJssel, begon de welvaart van de stad te tanen aan het einde van de 15e eeuw. Ook de tachtigjarige oorlog en de Franse bezetting van 1672 tot en met 1674, deden de stad geen goed. Langzamerhand verviel de stad van een handels- tot een marktplaats waar veel inwoners hun brood verdienden in de veeteelt en de landbouw. Slechts als vesting was Doesburg nog van enige betekenis.
Omdat Maurits in 1607 de stad Doesburg als grensvesting inrichtte, heeft Doesburg tot 1945 bijna permanent een garnizoen tussen de wallen gehad. Dit had grote invloed op de structuur van de stad. Tussen 1701 en 1730 werd aan de oostzijde van de stad een sterke verdedigingslinie aangelegd, waarvan nog een groot deel aanwezig is onder de naam Hoge en Lage linie of Batterijen. Deze wallen zijn er de oorzaak van geweest dat de stad tot 1923 officieel een vesting is gebleven. Daar kwam verandering in in 1925 toen de stad toestemming kreeg op de zuidelijke en noordelijke molenvelden te bouwen. Na de tweede wereldoorlog werden deze velden in twee fasen volgebouwd.
hotel in Doesburg